Ingatlanpiac A-tól Z-ig

Savaria Home

Savaria Home

Közel 20%-al nőtt a forgalom az első negyedévben

Szombathelyen az új a favorit

2019. április 25. - Savaria Home

sh_1.jpg

Bevált a jóslat, tovább nőtt az ingatlanpiacon a tranzakciók száma az első negyedévben. A Savaria Home összesítette az adatokat.

Ahogy az ügyvezető előre jelezte a drasztikus változások valóban továbbra is jellemzik a piacot. A tavalyi évhez képet közel 20%-al nőtt meg a tranzakciók száma, ez főként az első hónapokra volt jellemző, januárban és februárban nagy volt a forgalom az irodában. A márciusi stagnálás és lassulás után pedig áprilisban újra beindult a piac, a növekedés mértéke azonban lassabb.

Ez a frissen bejelentett változások fényében abszolút érthető folyamat, úgy tűnik vevők és eladók egyaránt megvárják a júliusra ígért támogatások bevezetését. A CSOK változása, a falusi CSOK bevezetése várhatóan újra beindítja a forgalmat.

A számok tükrében

_bz_4557.jpg

Az első negyedév adatai szerint, ahogy már írtunk is róla az új lakások pörögnek leginkább, a forgalom 28%-át ezek tették ki, ezeket a használt lakások követik 26%-al. Érdekes tendencia, hogy a vas megyei vidéki házak a tranzakciók 24%-át tették ki s így megelőzték az új családi házakat, a 20%-os eredményükkel. A használt régebbi családi házak iránti kereslet óriásit zuhant, 25% ról 2%-ra esett.

Használt ház túlárazva

Ennek főként az az oka, hogy a 70-es, 80-as, 90-es években épült házak tulajdonosai nem veszik figyelembe, hogy az általában korszerűtlen technológiával készült épületeket nem lehet az átlagos négyzetméterárakkal hirdetni. Ezek a házak így gyakran túlárazottak, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy további befektetést jelent a felújításuk. Így válik sokszor piacképtelenné a régi használt ingatlan.

A legtöbben egyébként továbbra is a kámoni és herényi városrészben szeretnének letelepedni és akár a városról, akár vidékről van szó, mindenütt az új ingatlanok iránt érdeklődnek leginkább. Szandi László szerint a szombathelyi piac tovább fog erősödni, de kiszámíthatatlan módon, és váratlan kilengésekkel lehet számolni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://savariahome.blog.hu/api/trackback/id/tr7014785800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása