Ingatlanpiac A-tól Z-ig

Savaria Home

Savaria Home

Régi trend újjászületőben - Költözés vidékre

Ismét népszerű lesz az agglomeráció

2019. április 25. - Savaria Home

videki_hazak_1.jpg

Bő egy évtizede már, hogy építkezési bumm jellemezte az ingatlanpiacot. Gombamód szaporodni kezdtek a lakóparkok, ilyen volt a Minerva vagy a II. János Pál utcai beruházás. A családi házakra egyre nagyobb igény volt és ez alaposan feltornázta a telekárakat is. Egy átlagos kb 800 nm-es telekért már 13-15 millió forintot is elkértek.

Ingyen telek

Ahogy a Savaria Home-ban is tapasztaltuk, ez a tendencia azt eredményezte, hogy a fiatalok elkezdték preferálni az agglomerációt. A Szombathelytől alig néhány kilométernyire fekvő településeken, töredékáron kaptak telket, akár 2-4 millióért, sőt volt olyan falu, amelyik 1 forintért adta, támogatva a letelepedést. Így jóval olcsóbban tudták megépíteni az otthonukat, a távolság kicsi volt, sokan bevállalták, főleg a kisgyerekes fiatalokra volt ez jellemző.

Elég volt azonban eltelnie néhány évnek és megindult a beköltözés hulláma. Megnőttek a gyerekek, városi iskolát választottak, különórákra hurcolták őket a szülők. Rengeteg pénz, idő, energia ment el az ingázással, már nem feltétlenül érte meg a falusi életet élni. Sokan eladták az újonnan épített házat és visszajöttek Szombathelyre.

videki_hazak_2_1.jpg

Újra a kiköltözés lesz a trend

Szandi László ügyvezető szerint a jövőben viszont újra népszerűek lesznek a falvak, ennek főleg a jelentős drágulás az oka. Jelenleg egy jobb helyen levő telek ára 18-20 millió forint, például Kámonban ennyit is elkérnek egy átlagos 800 nm-es területért, de a kevésbé frekventált helyeken pl. Újperintben is legalább 10-12 millió forint a telek. A fiatalok már most érdeklődni kezdtek az agglomeráció iránt, a különbség az árakban jelentős, Jákon például már 4-4.5 millióért lehet kapni telket vagyis eleve 10 milliót megspórolva lehet belevágni az építkezésbe. A falusi CSOK pedig ezt tovább fogja segíteni.

Ráadásul az ÁFA emelést is bevezetik, az anyagárak is növekedni fognak. Jelenleg egy 80-90 nm-es házat 30 millióért lehet megépíteni, ez azonban csak egy átlagos műszaki tartalmat jelent, konyhabútor, parkosítás, kerítés és sok egyéb dolog dob a költségen – vagyis kb 350 forint a négyzetméterár -  és persze a kb 20 milliós telket sem számoltuk bele ebbe az összegbe. Ezt az összeget decembertől az áfa emelés tovább növeli, egy ilyen háznál pl. plusz 5-6 millióval. A költség viszont mégsem lesz jelentős, mert a magánszemélyek 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfát.

Mindenesetre a drágulás ismét fel fogja pezsdíteni a kiköltözési kedvet, ehhez érdemes alaposan tájékozódni a falusi CSOK-ról, mely sok vasi települést is érint.

Íme a lista:

Acsád, Alsószölnök, Alsóújlak, Andrásfa, Apátistvánfalva, Bajánsenye, Balogunyom, Bejcgyertyános, Bérbaltavár, Boba, Bozzai, Bozsok, Bögöt, Bögöte, Bucsu, Cák, Chernelházadamonya, Csákánydoroszló, Csánig, Csehi, Csehimindszent, Csepreg, Csipkerek, Csönge, Csörötnek, Daraboshegy, Döbörhegy, Döröske, Duka, Egervölgy, Egyházashetye, Egyházashollós, Egyházasrádóc, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Felsőszölnök, Gasztony, Gérce, Gersekarát, Gyanógeregye, Győrvár, Halastó, Halogy, Harasztifalu, Hegyfalu, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Hegyhátszentpéter, Horvátzsidány, Hosszúpereszteg, Ikervár, Iklanberény, Ispánk, Ivánc, Jákfa, Jánosháza, Káld, Kám, Karakó, Katafa, Kemeneskápolna, Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Kemenespálfa, Kemenessömjén, Kemenesszentmárton, Kemestaródfa, Kenéz, Kenyeri, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kétvölgy, Kisrákos, Kissomlyó, Kiszsidány, Kondorfa, Köcsk, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Magyarszecsőd, Magyarszombatfa, Meggyeskovácsi, Mersevát, Mesterháza, Mesteri, Meszlen, Mikosszéplak, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagygeresd, Nagykölked, Nagymizdó, Nagyrákos, Nagysimonyi, Nagytilaj, Narda, Nemesbőd, Nemescsó, Nemeskeresztúr, Nemeskocs, Nemeskolta, Nemesrempehollós, Nick, Nyőgér, Olaszfa, Ostffyasszonyfa, Oszkó, Ölbő, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pácsony, Pankasz, Pápoc, Pecöl, Perenye, Peresznye, Petőmihályfa, Porpác, Pósfa, Püspökmolnári, Rábagyarmat, Rábahídvég, Rábapaty, Rábatöttös, Rátót, Répcelak, Répceszentgyörgy, Rönök, Rum, Sajtoskál, Sárfimizdó, Simaság, Sorkifalud, Sorkikápolna, Sorokpolány, Sótony, Söpte, Szaknyér, Szakonyfalu, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szeleste, Szemenye, Szentpéterfa, Szergény, Szőce, Tanakajd, Telekes, Tompaládony, Tormásliget, Uraiújfalu, Vámoscsalád, Vasalja, Vásárosmiske, Vasasszonyfa, Vasegerszeg, Vashosszúfalu, Vaskeresztes, Vassurány, Vasvár, Vasszécseny, Vasszentmihály, Vasszilvágy, Vát, Velemér, Vép, Viszák, Vönöck, Zsédeny, Zsennye

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://savariahome.blog.hu/api/trackback/id/tr1114766856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása