Ingatlanpiac A-tól Z-ig

Savaria Home

Savaria Home

Drágultak a használt ingatlanok?

A CSOK hitel hatásai

2019. október 25. - Savaria Home

 

Július 1-től életbe léptek a legújabb állami támogatások, hitelek, melyeket már használt ingatlan vásárlására, felújításra is lehet igényelni. Hogy mit érzékelnek ebből az értékesítők, erről Szandi Lászlóval beszélgettünk.

A támogatások egyik fontos eleme, hogy a CSOK hitelt immár használt ingatlan vásárlására is lehet kérni.

- Ez egy egyedülálló hitellehetőség, hiszen fix – maximum 3%-os – kamatozású, – mondja Szandi László, a Savaria Home ügyvezetője - ennek jelentőségét később lehet majd érezni. A kamatlábak néhány éven belül emelkedhetnek. Érdemes lenne élni vele.

Az ügyvezető arról beszél, hogy úgy gondolták az állami támogatások bejelentésével nagy érdeklődés indul, de nem ez történt. Ahogy felelevenítette, annak idején, amikor a CSOK-ot bevezették folyamatosan csörögtek a telefonok, egymásnak adták a kilincset az érdeklődők. Mindenki tudni akarta, mire számíthat, milyenek a feltételek, mire lenne elég a pénze. Ilyent az elmúlt időszakban nem érzékeltek. hasznalt_hazak.jpg

4 hónap után

A Savaria Home tapasztalata szerint az új támogatás nem pörgette fel az ingatlanpiacot, sem a kereslet sem a vásárlás aránya nem változott jelentősen, így nem lehet arról beszélni, hogy drágulnának a használt ingatlanok. Oka lehet ennek az is, hogy a használt ingatlanra vonatkozó CSOK esetében az összeg felét lehet csak vásárlásra költeni, a másik felét korszerűsítésre, felújításra, bővítésre fordíthatják, akik felveszik a támogatást. Önrész viszont mindkettőhöz szükséges, így arányaiban több saját erő szükséges hozzá, mint például egy szombathelyi lakás megvásárlásához. A megyeszékhelyen egyébként – természetesen banktól és jövedelemtől is függően – 20% önerő elég a vásárláshoz, ezzel szemben például Toronyban ez akár 45 % is lehet. De a tendencia oka lehet az is, hogy egyes bankok egyáltalán nem, mások pedig csak most kezdenek foglalkozni a CSOK támogatással.

Magasak az árak

- Szerintem az a felhajtó erő, ami az elmúlt években jellemezte az ingatlan piacot irreális árakat generált. Olyan drága most egy lakás, hogy az igazán rászorulók még az állami támogatással is nehezen jutnak hozzá. Átlépték az emberek fájdalomküszöbét az árak, nehéz megemészteni, hogy egy jobb panelért vagy egy átlagos használt lakásért ma 18-20 milliót is elkérnek, hogy a válság előtti időszakban durván kettőt lehetett volna ennyiért venni. Így önmagában az önerő is magas összeg, nem könnyű előteremteni. Ez tehát az elmúlt 4 hónap tapasztalata, az új támogatási lehetőség egyelőre nem mozgatta meg a piacot.

 

.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://savariahome.blog.hu/api/trackback/id/tr2114915828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása