Ingatlanpiac A-tól Z-ig

Savaria Home

Savaria Home

Mire jó a lakástakarék?

Lehet saját otthonod CSOK nélkül is!

2019. május 14. - Savaria Home

lakastakarek.jpg

Mindenkiben megvan a vágy, hogy saját otthona, lakása legyen, de az a 15-20-30 millió forint ritkán áll rendelkezésre, ami a vásárláshoz vagy felújításhoz szükséges. Az ingatlanok ára folyamatosan emelkedik, a fizetések viszont kevésbé, ez a hitelhez szükséges önrész miatt is gond. Mi a megoldás?

Támogatások jelenleg is vannak és a közeljövőben is életbe lép több, ezek azonban nem mindenkire és nem minden élethelyzetre jelentenek megoldást. Gondoljunk például egyedülállókra, olyan párokra, akik egyelőre nem terveznek családot alapítani, elvált szülőkre, az idősebb generációra egyaránt. A megoldást jelentheti a takarékoskodás, konkrétan a lakástakarék, melyről sokan úgy tudják, hogy az állami támogatás megvonásával megszűnt. ez azonban koránt sincs így.

Mire felnősz lakásod lehet

- A lakástakarék azért jó választás, mert a tervezhetőség mellett, fix, alacsony kamatozású hitellehetőséget is biztosít - mondja Szandiné Tóth Cecília,  a Savaria Home Ingatlan Iroda munkatársa. Például ha a lakásvásárláshoz 7 millió forintra lesz szükség, akkor ezt az összeget össze lehet gyűjteni úgy, hogy 40.000 forintot havonta elkülönítünk erre a célra a lakástakarékban, majd 6 év múlva készhez is kapjuk a teljes 7 millió forintot úgy, hogy az előre lefixált alacsony hitelkamattal összesen csak 7.229.000 forint lesz az összes kifizetésünk. Havi 40 ezer forint megtakarítás esetén - éves 5 százalék kamatbónuszra és rendkívül kedvező 2,9 százalékos lakáskölcsön kamatra jogosultak. Sok pénzt és időt tudunk megspórolni magunknak, a tervszerűségnek köszönhetően pedig biztos, hogy megvalósulnak a céljaink is. További megoldást tudunk kapni arra az esetre, ha a tervezettnél korábban, vagy akár azonnal van szükség a teljes célösszegre.

A megtakarítási összeg havi 5.000 – 100.000 forintig terjedhet, de mivel egy személy akár több lakástakarék számlát is tud indítani, így ezek az összegeket akár meg is lehet többszörözni. A futamidő is többféleképpen alakulhat, továbbá vannak olyan megoldások, ahol a magasabb hozam elérésén van a hangsúly.

- Ahhoz, hogy egy fiatal okos pénzügyi döntéseket hozzon, szükség van a szülő támogatására, – mondja Cecília - arra, hogy megtanítsa a gyermekét felelősen gondolkodni a jövőről. Meg kell velük értetni, hogy mennyire fontos időben gondoskodni az önálló lakásról, mert nem könnyű előteremteni 15-20 millió forintot, vagy a 20-25%-os önerőt. Amikor valaki bejön hozzám, alaposan átbeszéljük, milyen igényei vannak és mekkora az az összeg, amit havonta félre tudna tenni. Problémás esetben a megoldáson is dolgozunk.

szandine_cili_3.jpg

A szülők is gyűjthetik a pénzt lakástakarékba a gyerekek számára, már kicsi koruktól kezdve. Akár az első lakás önereje is összejöhet így, vagyis előbb megvalósulhat a fiatalok álma, jelentősebb összeget tudnak nagyon alacsony, fix kamatra felhasználni. Korábban tudnak ingatlan vásárolni a gyerekeknek, és amikor azok saját lábra állnak nem kell albérletbe költözniük.

Nem csak fiataloknak!

A lakástakarék azoknak is jó megoldás, aki befektetési céllal vásárolnának. Jelenleg nem igazán érdemes bankban tartani a pénzt, hiszen a betéti kamatok nagyon alacsonyak. Vagyis az jár jól, aki mozgatja a pénzét, úgy fekteti be, hogy az hasznot hozzon. Ilyen lehetőség az ingatlanvásárlás. Egy lakás mindig érték és jövedelmet is termel, ha bérbe adjuk. Ez anyagi biztonságot is adhat a tulajdonosnak.

Vagyis akár szülőnek, - aki már most gondoskodni szeretne gyerekéről, - akár fiatalnak, - aki szeretne saját lábra állni, - akár befektetőnek, - aki fialtatná a pénzét – érdemes elgondolkodnia, a lakástakarék jó döntés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://savariahome.blog.hu/api/trackback/id/tr10014826310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása